IMG_3564
kulinaria

Babeczki

Lubicie babeczki? My też ;)

Dzisiaj polecam Wam pyszne babeczki z borówkami amerykańskimi i białą czekoladą.

IMG_3549  IMG_3552

Składniki:

  • 125 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 jajka
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mleka
  • 100 g białej czekolady
  • borówki amerykańskie (ja dodałam mrożone)

Sposób przygotowania:

1. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Utrzeć miękkie masło z cukrem i wanilią na białą i puszystą masę (miksować przez 15 minut). Dodawać po jednym jajku, jednocześnie dobrze je miksując. Wymieszać na jednolitą masę z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia (można mikserem na małych obrotach), dodając ją łyżkami na przemian z wlewanym mlekiem. Na koniec dodać drobno pokrojoną czekoladę i wymieszać łyżką.

2. Ciasto nałożyć do papierowych papilotek umieszczonych w blaszce z wgłębieniami lub delikatnie natłuścić blaszkę i wyłożyć ciasto bezpośrednio na nią.

3. Każdą babeczkę posypać borówkami. Jeśli zostanie trochę białej czekolady, to można całość posypać startą na tarce czekoladą.

4. Piec przez ok. 30 minut w 170 stopniach, lub do czasu aż wierzch babeczki się zrumieni, a środek będzie upieczony (sprawdzić patyczkiem lub wykałaczką, czy ciasto się nie przykleja).

Smacznego! :)

IMG_3545  IMG_3556

IMG_3564  IMG_3566

Podróżuję, pstrykam, smakuję… W międzyczasie rozprawiam się z mitami dotyczącymi macierzyństwa, a potem wszystko przelewam na bloga.

Comments (4)

Write a comment