IMG_3564
gotowanie

Babeczki

Lubicie babeczki? My też ;)

Dzisiaj polecam Wam pyszne babeczki z borówkami amerykańskimi i białą czekoladą.

IMG_3549  IMG_3552

Składniki:

  • 125 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 jajka
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mleka
  • 100 g białej czekolady
  • borówki amerykańskie (ja dodałam mrożone)

Sposób przygotowania:

1. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Utrzeć miękkie masło z cukrem i wanilią na białą i puszystą masę (miksować przez 15 minut). Dodawać po jednym jajku, jednocześnie dobrze je miksując. Wymieszać na jednolitą masę z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia (można mikserem na małych obrotach), dodając ją łyżkami na przemian z wlewanym mlekiem. Na koniec dodać drobno pokrojoną czekoladę i wymieszać łyżką.

2. Ciasto nałożyć do papierowych papilotek umieszczonych w blaszce z wgłębieniami lub delikatnie natłuścić blaszkę i wyłożyć ciasto bezpośrednio na nią.

3. Każdą babeczkę posypać borówkami. Jeśli zostanie trochę białej czekolady, to można całość posypać startą na tarce czekoladą.

4. Piec przez ok. 30 minut w 170 stopniach, lub do czasu aż wierzch babeczki się zrumieni, a środek będzie upieczony (sprawdzić patyczkiem lub wykałaczką, czy ciasto się nie przykleja).

Smacznego! :)

IMG_3545  IMG_3556

IMG_3564  IMG_3566

To, czego nie potrafię wyrazić słowami, wyrażam poprzez fotografię. To, co smakuje mi najbardziej jest koloru zielonego. Tam, gdzie się gubię, tam się odnajduję. Zapraszam do mojego smacznego, wykadrowanego świata. Kasia

Comments (4)

Write a comment