odkuchni
kulinaria

Chłodnik

Coś na gorące dni. Podrzucam Wam sprawdzony i zdecydowanie mój ulubiony przepis na chłodnik litewski. Enjoy!

Składniki:

  • pęczek botwiny
  • 2 buraki
  • 3-4 małe ogórki
  • pół pęczka rzodkiewki
  • pęczek kopru
  • szczypior z 4-5 sztuk cebulki dymki
  • ząbek czosnku
  • 200 g śmietany 18%
  • 350 g zsiadłego mleka
  • 300 g kefiru
  • 2 łyżki octu spirytusowego
  • sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania:

1. Botwinę i buraki myjemy, obieramy. Botwinę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do garnka. Buraki ścieramy na dużych oczkach i dodajemy do botwiny. Całość zalewamy niewielką ilością wody, doprawiamy solą i cukrem i doprowadzamy do wrzenia.  Dodajemy ocet, mieszamy i wyłączamy ogień, pozostawiamy do ostygnięcia.

2. Kefir, zsiadłe mleko i śmietanę mieszamy razem. Dodajemy do tego pokrojoną w kostkę rzodkiewkę i ogórek. Koperek i szczypior siekamy i dodajemy do całości. Mieszamy.

3. Jeśli wywar z buraków i botwinki ostygł, dolewamy do powstałej zupy. Następnie przeciskamy przez praskę czosnek i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki.

4. Podajemy na zimno z ugotowanym jajkiem.

Smacznego! :)

zdjęcie 2 (1) zdjęcie 3 (1)

 

Podróżuję, pstrykam, smakuję… W międzyczasie rozprawiam się z mitami dotyczącymi macierzyństwa, a potem wszystko przelewam na bloga.

Write a comment