odkuchni
gotowanie

Chłodnik

Coś na gorące dni. Podrzucam Wam sprawdzony i zdecydowanie mój ulubiony przepis na chłodnik litewski. Enjoy!

Składniki:

  • pęczek botwiny
  • 2 buraki
  • 3-4 małe ogórki
  • pół pęczka rzodkiewki
  • pęczek kopru
  • szczypior z 4-5 sztuk cebulki dymki
  • ząbek czosnku
  • 200 g śmietany 18%
  • 350 g zsiadłego mleka
  • 300 g kefiru
  • 2 łyżki octu spirytusowego
  • sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania:

1. Botwinę i buraki myjemy, obieramy. Botwinę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do garnka. Buraki ścieramy na dużych oczkach i dodajemy do botwiny. Całość zalewamy niewielką ilością wody, doprawiamy solą i cukrem i doprowadzamy do wrzenia.  Dodajemy ocet, mieszamy i wyłączamy ogień, pozostawiamy do ostygnięcia.

2. Kefir, zsiadłe mleko i śmietanę mieszamy razem. Dodajemy do tego pokrojoną w kostkę rzodkiewkę i ogórek. Koperek i szczypior siekamy i dodajemy do całości. Mieszamy.

3. Jeśli wywar z buraków i botwinki ostygł, dolewamy do powstałej zupy. Następnie przeciskamy przez praskę czosnek i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki.

4. Podajemy na zimno z ugotowanym jajkiem.

Smacznego! :)

zdjęcie 2 (1) zdjęcie 3 (1)

 

To, czego nie potrafię wyrazić słowami, wyrażam poprzez fotografię. To, co smakuje mi najbardziej jest koloru zielonego. Tam, gdzie się gubię, tam się odnajduję. Zapraszam do mojego smacznego, wykadrowanego świata. Kasia

Write a comment