IMG_4629.1
gotowanie

Ciasto z jagodami – banalnie proste, obłędnie pyszne!

Są dwie rzeczy, na które czekam przez cały rok. Szparagi i jagody. I tak jak na szparagi mam milion pomysłów i każdy z nich uwielbiam, tak jagody jem tylko w jednym wydaniu. To ciasto z jagodami na kruchym spodzie posypane kruszonką. Klasyka w czystej postaci. Wiem, że z jagodami można przygotować przynajmniej tysiąc różnych pyszności, ale ja zawsze wybieram tę jedną. Powód jest prosty. 

Miałam kiedyś przyjaciółkę. Taką, co to można było z nią konie kraść. Gdy tylko nadchodził jagodowy sezon, to jej mama zawsze piekła to ciasto, a ja próbowałam panować nad swoimi emocjami, żeby przypadkiem nie połknąć całej blachy za jednym razem. Czuję do tej przyjaźni wielki sentyment, bo dla mnie zawsze będzie ona pachnieć jagodami :)

Wypróbujcie przepis! Może też go pokochacie.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 100 g schłodzonego masła
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

oraz

  • jagody
  • cukier waniliowy

a na kruszonkę:

  • pół kostki masła
  • szklanka mąki
  • żółtko (ale niekoniecznie)

Wykonanie:

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać cukier oraz cukier wanilinowy. Dodać pokrojone w kostkę masło i wymieszać. Następnie dodać jajka. Wiem, że kruche ciasto powinno się zagnieść, ale ja jestem nieco wygodna i oszczędzam sobie czas oraz bałagan i wszystko wrzucam do malaksera, który za mnie robi całą robotę. Gotowe ciasto wyjmuję z malaksera, formuję kulę, którą delikatnie spłaszczam i na około godzinę wkładam do lodówki. Jeśli się spieszycie, to włóżcie ciasto do zamrażalnika na około 30 minut.

Gdy ciasto się chłodzi, przygotowujemy kruszonkę. Schłodzone pół kostki masła należy utrzeć z mąką. Jeśli kruszonka wyjdzie zbyt sucha, można dodać żółtko.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Wyjmujemy ciasto z lodówki i delikatnie rozwałkowujemy. Ciasto będzie się kleić, ale nie musimy go traktować mąką ;) Można je ostrożnie trochę rozciągnąć w rękach i wyłożyć na formę obłożoną papierem do pieczenia. Obklejamy ciastem całą formę i w kilku miejscach nakłuwamy widelcem. Następnie równomiernie wykładamy jagody i posypujemy cukrem waniliowym. Na koniec wcześniej przygotowana kruszonka i ciasto wędruje do piekarnika na ok. 45 minut.

Smacznego!

IMG_4625.1

IMG_4629.1

 

To, czego nie potrafię wyrazić słowami, wyrażam poprzez fotografię. To, co smakuje mi najbardziej jest koloru zielonego. Tam, gdzie się gubię, tam się odnajduję. Zapraszam do mojego smacznego, wykadrowanego świata. Kasia

Comments (2)

Write a comment