IMG_4629.1
kulinaria

Ciasto z jagodami – banalnie proste, obłędnie pyszne!

Są dwie rzeczy, na które czekam przez cały rok. Szparagi i jagody. I tak jak na szparagi mam milion pomysłów i każdy z nich uwielbiam, tak jagody jem tylko w jednym wydaniu. To ciasto z jagodami na kruchym spodzie posypane kruszonką. Klasyka w czystej postaci. Wiem, że z jagodami można przygotować przynajmniej tysiąc różnych pyszności, ale ja zawsze wybieram tę jedną. Powód jest prosty. 

Miałam kiedyś przyjaciółkę. Taką, co to można było z nią konie kraść. Gdy tylko nadchodził jagodowy sezon, to jej mama zawsze piekła to ciasto, a ja próbowałam panować nad swoimi emocjami, żeby przypadkiem nie połknąć całej blachy za jednym razem. Czuję do tej przyjaźni wielki sentyment, bo dla mnie zawsze będzie ona pachnieć jagodami :)

Wypróbujcie przepis! Może też go pokochacie.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 100 g schłodzonego masła
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

oraz

  • jagody
  • cukier waniliowy

a na kruszonkę:

  • pół kostki masła
  • szklanka mąki
  • żółtko (ale niekoniecznie)

Wykonanie:

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać cukier oraz cukier wanilinowy. Dodać pokrojone w kostkę masło i wymieszać. Następnie dodać jajka. Wiem, że kruche ciasto powinno się zagnieść, ale ja jestem nieco wygodna i oszczędzam sobie czas oraz bałagan i wszystko wrzucam do malaksera, który za mnie robi całą robotę. Gotowe ciasto wyjmuję z malaksera, formuję kulę, którą delikatnie spłaszczam i na około godzinę wkładam do lodówki. Jeśli się spieszycie, to włóżcie ciasto do zamrażalnika na około 30 minut.

Gdy ciasto się chłodzi, przygotowujemy kruszonkę. Schłodzone pół kostki masła należy utrzeć z mąką. Jeśli kruszonka wyjdzie zbyt sucha, można dodać żółtko.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Wyjmujemy ciasto z lodówki i delikatnie rozwałkowujemy. Ciasto będzie się kleić, ale nie musimy go traktować mąką ;) Można je ostrożnie trochę rozciągnąć w rękach i wyłożyć na formę obłożoną papierem do pieczenia. Obklejamy ciastem całą formę i w kilku miejscach nakłuwamy widelcem. Następnie równomiernie wykładamy jagody i posypujemy cukrem waniliowym. Na koniec wcześniej przygotowana kruszonka i ciasto wędruje do piekarnika na ok. 45 minut.

Smacznego!

IMG_4625.1

IMG_4629.1

 

Podróżuję, pstrykam, smakuję… W międzyczasie rozprawiam się z mitami dotyczącymi macierzyństwa, a potem wszystko przelewam na bloga.

Comments (2)

Write a comment