IMG_5854.1
kulinaria

Wegetariańska zupa-krem na wiosnę

W Polsce z pogodą jest tak, że w Wielkanoc pada śnieg, w Boże Narodzenie kwitną krokusy, wrzesień i październik, to najcieplejsze miesiące w roku, a w wakacje chodzimy w kaloszach. No cóż, z pogodą jest jak z kobietą, zawsze zrobi na przekór. Jest jednak jedna stała w tym pogodowych anomaliach, a mianowicie taka, że w Pierwszy Dzień Wiosny zawsze jest ciepło. Przynajmniej zawsze tam, gdzie ja jestem. Dlatego lubię wiosnę, lubię gdy robi się ciepło i zielono. A ponieważ od jakiegoś czasu preferuję kuchnię mocno roślinną, to lubię także gdy na moim talerzu też jest zielono. I właśnie dlatego mam dzisiaj dla Was propozycję wyjątkowo pysznej, i wyjątkowo zielonej zupy. 

Wegetariańska zupa-krem

Składniki i wykonanie

marchew, pietruszka, seler, por, sól, pieprz

Ilość według uznania, ale im więcej tym lepiej. Wszystkie jarzyny kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. W trakcie gotowania doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

brokuł, szpinak

Gdy jarzyny są już miękkie dodajemy do nich pokrojony brokuł i gotujemy jeszcze przez około 10 minut. Po tym czasie ściągamy zupę z ognia, dodajemy garść świeżego szpinaku (ja użyłam baby) i wszystko blendujemy.

bazylia, pół cytryny, ząbek czosnku, oliwa z oliwek, sól, pieprz

Do blendera wrzucamy około 6-7 gałązek bazylii, ząbek czosnku, sok z połowy cytryny, 4 łyżki oliwy z oliwek oraz szczyptę soli i pieprzu. Wszystko blendujemy i dodajemy do ciepłej zupy. Dokładnie mieszamy. Krem możemy podawać ze śmietaną oraz z groszkiem ptysiowym.

Smacznego!

IMG_5854.1

IMG_5856.1

IMG_5853.1

Podróżuję, pstrykam, smakuję… W międzyczasie rozprawiam się z mitami dotyczącymi macierzyństwa, a potem wszystko przelewam na bloga.

Comments (2)

Write a comment