IMG_5854.1
gotowanie

Wegetariańska zupa-krem na wiosnę

W Polsce z pogodą jest tak, że w Wielkanoc pada śnieg, w Boże Narodzenie kwitną krokusy, wrzesień i październik, to najcieplejsze miesiące w roku, a w wakacje chodzimy w kaloszach. No cóż, z pogodą jest jak z kobietą, zawsze zrobi na przekór. Jest jednak jedna stała w tym pogodowych anomaliach, a mianowicie taka, że w Pierwszy Dzień Wiosny zawsze jest ciepło. Przynajmniej zawsze tam, gdzie ja jestem. Dlatego lubię wiosnę, lubię gdy robi się ciepło i zielono. A ponieważ od jakiegoś czasu preferuję kuchnię mocno roślinną, to lubię także gdy na moim talerzu też jest zielono. I właśnie dlatego mam dzisiaj dla Was propozycję wyjątkowo pysznej, i wyjątkowo zielonej zupy. 

Wegetariańska zupa-krem

Składniki i wykonanie

marchew, pietruszka, seler, por, sól, pieprz

Ilość według uznania, ale im więcej tym lepiej. Wszystkie jarzyny kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. W trakcie gotowania doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

brokuł, szpinak

Gdy jarzyny są już miękkie dodajemy do nich pokrojony brokuł i gotujemy jeszcze przez około 10 minut. Po tym czasie ściągamy zupę z ognia, dodajemy garść świeżego szpinaku (ja użyłam baby) i wszystko blendujemy.

bazylia, pół cytryny, ząbek czosnku, oliwa z oliwek, sól, pieprz

Do blendera wrzucamy około 6-7 gałązek bazylii, ząbek czosnku, sok z połowy cytryny, 4 łyżki oliwy z oliwek oraz szczyptę soli i pieprzu. Wszystko blendujemy i dodajemy do ciepłej zupy. Dokładnie mieszamy. Krem możemy podawać ze śmietaną oraz z groszkiem ptysiowym.

Smacznego!

IMG_5854.1

IMG_5856.1

IMG_5853.1

To, czego nie potrafię wyrazić słowami, wyrażam poprzez fotografię. To, co smakuje mi najbardziej jest koloru zielonego. Tam, gdzie się gubię, tam się odnajduję. Zapraszam do mojego smacznego, wykadrowanego świata. Kasia

Comments (2)

Write a comment