Po zakupie nowego kompletu profesjonalnych noży każdy na pewno od razu będzie starał się jak najlepiej o nie zadbać. Tego naprawdę trzeba się nauczyć. Trzeba dowiedzieć się, jakie ostrzałki do noży czy metody konserwacji sprawdzą się w ich przypadku najlepiej, aby jak najdłużej utrzymać je w dobrym stanie.
Sposób użycia noży ma znaczenie
Bo to właśnie nieprawidłowa eksploatacja najczęściej doprowadza do przedwczesnego zniszczenia się ostrza, którego często w takim przypadku nie da się odratować, nawet jeśli próbuje się to zrobić z pomocą najlepszych ostrzałek do noży. Nóż od razu po każdym użyciu powinien być myty i osuszany. Trzeba go też przechowywać właśnie w suchym miejscu.
Dla ostrych części noży najlepsze są deski wykonane z drewna, dlatego to na nie warto się przestawić. Te szklane bądź stalowe czy wykonane z kamienia mogą niestety tępić ostrza.
Prawidłowe metody ostrzenia
Do ostrzenia noży należy używać specjalnych sprawdzonych ostrzałek. Specjaliści uważają, że najlepsze w działaniu i jednocześnie najbezpieczniejsze dla ostrzy są tradycyjne kamienie do ostrzenia. Jeżeli dla kogoś okażą się one niewygodne, powinien on sięgnąć po ostrzałkę ręczną. Mimo wszystko powinna być ona lepsza od tej elektrycznej, działającej zawsze w sposób automatyczny.
Samo ostrzenie to jednak nie wszystko. Można sięgać po specjalistyczne ostrzałki do noży dosłownie codziennie, a i tak nie osiągać pożądanych efektów. Niemalże tak samo często ostrza powinny być również polerowane. Ogólnie rzecz biorąc trzeba o nie dbać na kilka różnych sposobów, by rezultat był jak najlepszy.
Tego nigdy nie wolno robić
Eksperci zalecają, by raz na zawsze odzwyczaić się od używania elektrycznych ostrzałek do noży. Zdecydowanie nie działają one tak dobrze jak te ręczne, a już na pewno nie działają tak jak klasyczne kamienie. Poprzez ciągłe używanie takich elektrycznych ostrzałek można doprowadzić do nierównomiernego naostrzenia powierzchni czy nawet i jej trwałego zarysowania.
Tak jak było to już wspomniane na początku, noży zawsze należy też używać we właściwy dla nich sposób. Oznacza to, że muszą być one używane zgodnie ze swoim przeznaczeniem. Nożem do ryb nie należy siekać warzyw, a tym do obierania owoców nie powinno się kroić mięsa.
Ostrzałki do noży dostępne są w ofercie Gastrosilesia.pl.